امامت و ولایت در عرفان نظری

اثری دیگر از مرکز پژوهشی دائرة‌المعارف علوم عقلی اسلامی

با عنوان «امامت و ولایت در عرفان نظری»

به قلم جناب حجت‌الاسلام والمسلمین آقای محمود جوادی‌والا منتشر شد.

«امامت و ولایت» یکی از مفاهیم كلیدی در معارف اسلامی است که در عرفان اسلامی، با مفهوم «ولایت و انسان كامل» امتداد یافته است. دو رکن اصلی عرفان نظری عبارتند از: توحید و موحِّد (انسان کامل). موضوع «انسان کامل» پس از توحید، مهم‌‏ترین مسئله عرفان نظری است؛ به‌‏گونه‌‏ای که فهم توحید نیز وابسته به شناخت انسان کامل است. در باورهای شیعه امامیه هم امامت، پس از توحید و نبوت، مهم‌‏ترین مسئله است و از اصول مذهب شمرده می‎‌شود و اصول دیگر در پرتو آن تفسیر می‌شود. بدون شناخت امام، شناخت درست خدا و پیامبر ممکن نیست؛ چنان‌‏که بدون شناخت خدا و پیامبر هم نمی‌‎توان به شناخت امام رسید. برجستگی این اصل در شیعه، سبب شده است که این مذهب را «امامیه» بخوانند.

در این کتاب، با بررسی ویژگی‏‌های انسان کامل در عرفان اسلامی، که عهده‌دار جامع‌ترین نوع انسان‏‌شناسی است و ژرف‏‌ترین تبیین‏‌ها را درباره ابعاد و اسرار وجودی انسان ارائه می‎‌کند، می‌‎توان به این نتیجه رسید که برترین مصداق انسان کامل، امامان شیعه هستند. همچنین نشان خواهیم داد که معارف اسلامی درباره انسان کامل، منطبق بر معارف شیعی درباره امامت است و انسان کاملِ عرفان اسلامی، همان امام در مذهب شیعه است و امامان شیعه، مصداق اتمّ و اكمل انسان کامل هستند.

سرفصل‌های این کتاب به شرح زیر است:

بخش اول: امامت

• … معنا‌شناسی امامت
  • … ضرورت وجود امام
  • … وجوب عصمت امام
  • … وجوب تنصیص بر امام از جانب خدا
  • … وجوب افضلیت امام
  • … ویژگی‌های دیگر امام

بخش دوم: ولایت

• … معنا‌شناسی ولایت
  • … رابطه امامت و ولایت

بخش سوم: انسان کامل از دیدگاه ابن‌عربی

• … تعریف انسان کامل از دیدگاه ابن‌عربی
  • … حضرات خمس
  • … انسان کامل، جامع همه حضرات
  • … ضرورت انسان کامل
  • … ویژگی‌های دیگر انسان کامل
این كتاب برگرفته از پایان‌نامه دوره تربیت محقق عرفان اسلامی مرکز پژوهشی دائرةالمعارف علوم عقلی اسلامی است که توسط جناب حجت‌الاسلام محمود جوادی‌والا و با راهنمایی حجت‌الاسلام و المسلمین علی زمانی قمشه‌ای و مشاوره حجت‌الاسلام و المسلمین علی امینی‌نژاد نگاشته شده است.
یادآوری می‌شود كه برگزاری دوره‌های آموزشی و پژوهشی پیشرفته عرفان اسلامی در مرکز، با حدود هشتاد واحد درسی در هر دوره (شامل حكمت متعالیه، عرفان‌ نظری، عرفان‌ عملی، عرفان‌ ادبی، عرفان‌ تطبیقی، معرفت‌شناسی، فلسفه عرفان و مبانی عرفان) و در حدّ دكترای پیوسته، با پیش‌بینی همه ابعاد لازم در عرفان اسلامی و با كنترل دقیق از جهت رعایت كامل موازین عقلی و شریعت (كتاب، سنت و عقل) از اموری بی‌سابقه در حوزه‌های علمیه و دانشگاه‌های كشور به شمار می‌آید كه در این مركز، برگزار شده و حدود شصت فارغ‌التحصیل داشته است.
تشكیل این دوره‌ها، افزون بر رفع نیازهای مرکز پژوهشی دائرة‌المعارف، برای اولین بار امکان آموزش نظام‌مند عرفان اسلامی در حوزه علمیه را ایجاد كرده و زمینه‌های رشد درست عرفان اسلامی و جلوگیری از سوء تفاهم‌ها و انحرافات احتمالی را فراهم می‌سازد.
فارغ‌التحصیلان این دوره‌ها، نقش اساسی بلکه اساسی‌ترین نقش را در راه‌اندازی دوره‌های آموزشی و پژوهشی سایر مراکز آموزشی و پژوهشی در حوزه علمیه قم و رفع نیازهای مراكز دیگر داشته و دارند.
تاكنون به غیر از كتاب «امامت و ولایت در عرفان نظری»، شش اثر دیگر نیز از پایان‌نامه‌های فارغ‌التحصیلان این مركز به صورت كتاب منتشر شده است كه از قرار زیر است.
1) اعیان ثابته در عرفان اسلامی: اثر اصغر نوروزی؛
2) ابن‌عربی و اشاعره: اثر محمدعیسی جعفری؛
3) خیر و شر در مکتب ابن‌عربی: اثر حسن امینی؛
4) عرفان و عترت: اثر سیدوحید معتمدی؛
5) انسان کامل از دیدگاه مولوی: اثرجلیل آقاخانی.
6) تفسیر عرفانی از دیدگاه سیدحیدر آملی: اثر رسول مزرئی

پیام‌رسان ایتا

پیام‌رسان سروش

Posted by ناشناس (تایید نشده)