اثر پیش رو، نمونه دیگری از مجموعه «فهرست تفصیلی مطالب» منابع علوم عقلی اسلامی است، که ویژه بخشی از منابع مهم عرفانی است؛ این منابع عبارت‌اند از:

تمهید القواعد، جامع الأسرار و منبع الأنوار، شرح فصوص الحكم (الجندی)، شرح فصوص الحكم (القیصری)، شرح فصوص الحكم (الكاشانی) و مفتاح الغیب.

فهرست تفصیلی مطالب

تهیه فهرست‌های تفصیلی مطالب برای منابع، یکی دیگر از فعالیت‌های مرکز پژوهشی دائره المعارف علوم عقلی اسلامی در راستای سرعت بخشی و آسان‌سازی دستیابی به محتوای منابع علوم عقلی اسلامی است.

فهرست تفصیلی عبارت ‌است از پیام اصلی یک یا چند صفحه از کتاب، در یک عبارت کوتاه، جامع و گویا که مشتمل بر عناوین بخش‌ها، فصل‌ها و در مواردی زیرمجموعه‌های آنها است، به گونه‌ای كه در عین جامعیت و گویایی، به تفصیل چكیده و نمایه بر متن نیست و از عنوان فهرست به اصطلاح مرسوم آن تجاوز نمی‌كند اما از آن دقیق‌تر و كامل‌تر است.

ویژگی‌های فهرست تفصیلی مطالب

1)      در این فهرست، نظام منطقی مطالب از کلی به جزئی رعایت شده است به این معنا که، تمام کتاب، دارای عنوانی است که محتوای همة کتاب را به صورت کلی معرفی می‌کند. و هر یک از بخش‌ها و فصل‌ها نیز دارای عنوان‌های جدا هستند که محتوای آنها را معرفی می‌کنند و هر یک از مطالب مهم در فصل‌ها نیز جداگانه فهرست‌نویسی شده‌اند.

2)      این فهرست‌ها کاملاً محتوایی‌اند، یعنی کوشش شده است تا با بهره‌گیری از اصطلاحات رایج علوم، محتوای مطالب در آنها معرفی شوند به‌گونه‌ای که پژوهش‌گران بتوانند با استفاده از فهرست‌ها به اطلاعات متن‌ها پی ببرند.

3)      این فهرست‌ها، از نظر شکل و چارچوب عبارت‌ها نیز دارای ویژگی‌های یکسانی هستند که این ویژگی‌ها، افزون بر هماهنگی فهرست‌ها، استفادة از آنها را نیز آسان‌تر و سریع‌تر کرده است. پاره‌ای از این ویژگی‌ها عبارت‌اند از:

الف) تعداد کلمات به کار رفته در هر یک از فهرست‌ها کنترل شده و هماهنگ است.

ب) همه عبارت‌های فهرست‌ها، عبارت‌های غیر تام هستند.

ج) کوشش شده است تا عبارت‌های فهرست‌ها چنان گویا، زیبا و کوتاه باشند که مخاطبان بتوانند با مراجعة به آنها به سرعت و آسانی، به محتوای متن‌ها پی ببرند.

د) اصطلاحات به کار رفته در فهرست‌ها در عین هماهنگی با متن‌ها، اصطلاحاتی رایج، آشنا و کاربردی‌اند.

4)      هر یک از این فهرست‌ها، دارای چند نمایه ترکیبی‌اند؛ منظور از نمایه ترکیبی، عبارت‌های کوتاه (و تا حد امکان دو کلمه‌ای) است که یکی از کلمات آن معمولاً یک اصطلاح، نام یک عَلَم، فرقه یا ... است و کلمة دیگر، عبارتی توضیح‌دهنده است که گستره بحث دربارة واژه دیگر را مشخص می‌کند.

5)      نمایه‌ها، زیر کلیدواژه‌ها قرار می‌گیرند؛ منظور از کلیدواژه‌ها، واژه‌های پایه‌ای و اصطلاحات علوم هستند.

بنابراین، فهرست تفصیلی مطالب و نمایه‌ها که در این مجموعه تهیه شده است شیوه‌ای نو در فهرست‌نویسی مطالب است که پیش از این سابقه نداشته و دارای آثار ارزشمندی در امر پژوهش و تحقیق است.

شیوه بهره‌گیری از این معجم موضوعی

برای دستیابی به نشانی محل درج مطلب در این معجم چند راه وجود دارد. طبیعی‌ترین و دقیق‌ترین راه این است كه برابر حروف الفبا، كلیدی‌ترین واژه موردنظر جست‌وجو شود که در این صورت، نمایه‌های تركیبی مرتبط با موضوع پژوهش زیر آن کلیدواژه یافت خواهد شد. آن‌گاه می‌توان از میان آنها، نمایه یا نمایه‌های موردنظر را برگزید و پس از آن، از راه نمایه‌ها، فهرست‌های تفصیلی مربوط به آن‌ها به‌دست خواهد آمد. با مطالعة آنها، معلوم می‌شود كه آیا نشانی موردنظر، مطلبی متناسب با موضوع پژوهش دارد یا خیر؟ در صورتی كه محتوای فهرست، بیانگر ارتباط متن با مطلب موردنظر باشد، پژوهش‌گر می‌تواند به متن کتاب مراجعه کند.

این شیوه، چند برابر فهرست‌های رایج، معجم‌های لفظی و نمایه‌های مفرد، بر سرعت جست‌وجو می‌افزاید.

لوح فشرده همراه

«لوح فشردة همراه»، كه به این کتاب، پیوست شده است و به همراه آن ارائه خواهد شد، تصویر نسخه خاصی از منابع پیش‌گفته را دربردارد كه استخراج فهرست‌ها و نمایه‌ها و ارجاع بر اساس آن نسخه بوده است. این لوح فشرده برای کاربران، دو فایده دارد: اول آنکه، در صورت در دسترس نبودن اصل این نسخه‌ها از منابع، می‌توانند به آن مراجعه كنند؛ دوم آنكه، متن حروف‌چینی شده این منابع در این لوح فشرده، امکان جست‌وجوی لفظی ساده و پیشرفته را دارد.

تشکر

این مجموعه، چنان که از ویژگی‌های آن برمی‌آید، دست‌آورد کوشش شماری از پژوهشگران علوم عقلی، متخصصان امور نرم‌افزاری و مدیران اجرایی است كه هر كدام نقش ارزنده‌ای در پیدایش آن داشته‌اند، به ویژه پژوهش‌گر ارجمند جناب حجت‌‌الاسلام و المسلمین آقای احمد محمدی احمدآبادی كه با صرف چندین سال از بهار عمر خویش، بیشترین نقش را در فراهم ساختن این مجموعه به عهده داشته و بخش عمده پروژه با مدیریت مستقیم ایشان به انجام رسیده است.

همچنین باید از جناب حجت‌الاسلام و المسلمین آقای محمدباقر ملکیان، که چند سال مدیریت گروه کتاب‌شناسی مرکز را به عهده داشتند و جناب حجت‌الاسلام و المسلمین آقای محمد ایزدی‌تبار که در چهار سال گذشته مدیر این گروه بودند و در اصلاح و نهایی‌سازی فهرست‌ها و نمایه‌های منابع عرفانی نقش ارزنده‌ای داشتند و این فعالیت زیر نظر آنها به پایان رسیده، نام برد. جناب حجت‌‌الاسلام و المسلمین آقای محمد میری نیز هماهنگ‌سازی نمایه‌های این اثر را انجام داده است.

توجه    توجه     توجه

به اطلاع کاربران گرامی می‌رساند چنانچه از نرم‌افزارهای قدیمی استفاده می‌كنید، جهت به‌روزرسانی نرم‌افزارها به لینك زیر مراجعه فرمایید:

Posted by ناشناس (تایید نشده)